Новини

Featured

КРУГЛИЙ СТІЛ «АКАДЕМІЧНО ДОБРОЧЕСНЕ СЕРЕДОВИЩЕ: ВИКЛИКИ І ПРАКТИКИ»

13 вересня 2021 року, у перший день Декади академічної доброчесності, відбувся круглий стіл «Академічно доброчесне середовище в закладах освіти: виклики та практики».

Модератори заходу ‒ Центр забезпечення якості вищої освіти СумДПУ імені А.С. Макаренка (М.М. Ячменик, А.В. Сиріна, І.С. Горбатенко).

Спікери – Л.В. Пшенична, професор, перший проректор СумДПУ імені А.С. Макаренка;

О.М. Семеног, професор, завідувач кафедри української мови і літератури, завідувач Лабораторії «Академічна культура молодих дослідників»;

М.А. Бойченко, доктор педагогічних наук, професор, гарант ОНП «Освітні, педагогічні науки» третього рівня вищої освіти,

І.А. Чистякова, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки, завідувач відділу аспірантури;

А.В. Вертель, кандидат філософських наук, доцент кафедри практичної філософії, заступник директора з наукової роботи Інституту педагогіки і психології, заступник голови Комісії з етики та академічної доброчесності.

Перший проректор, професор Л.В. Пшенична привітала студентів та викладачів з початком Декади академічної доброчесності, ознайомила присутніх із нормативно-правовою базою, що стосується поняття академічна доброчесність, принципами правилами дотримання академічної доброчесності.

Завідувач відділу аспірантури, доцент І.А. Чистякова розповіла про важливість дотримання академічної доброчесності у науковому просторі, для успішного здобуття рівня бакалавра, магістра та доктора філософії.

Професор М.А. Бойченко поінформувала студентів щодо правил оформлення покликань та цитувань у науковому тексті, повідомила про різновиди плагіату, зокрема про самоплагіат, розповіла про найновітніші методи перевірки наукових робіт.

Заступник голови Комісії з етики та академічної доброчесності, доцент А.В. Вертель презентував збірник студентських робіт «Цінності академічної доброчесності та етики», зокрема розповів про творчі роботи у жанрі рекламних постерів студентів навчально-наукового інституту педагогіки і психології.

Завідувач Лабораторії «Академічна культура молодих дослідників», професор О.М. Семеног ознайомила присутніх із поняттями «честь», «гідність», навела приклади вправ для майбутніх учителів щодо виявлення плагіату, розповіла про грантову діяльність з критичного мислення та інфомедійної грамотності викладачів кафедри української мови та літератури, віртуальну лабораторію «Мультимедійний словник з інфомедійної грамотності».

Анастасія Рабош – студентка факультету іноземної та слов’янської філології (під керівництвом в.о. завідувача кафедри англійської філології та лінговодидактики, доцента Козлової В.В.) презентувала модель створення Агенції ініціатив на основі популяризації принципів академічної доброчесності.